Allergieën bij honden

Wanneer je vermoedt dat je hond een voedselallergie heeft en je wilt weten waar je hond precies allergisch voor is, wil ik jullie adviseren om hiermee naar je dierenarts te gaan. Ik ben namelijk geen dierenarts! Ik ben By Bikkel begonnen vanuit mijn ervaringen met mijn hond en wat ik nog mis voor honden met een voedselallergie.

Voedselallergieën bij honden komt tegenwoordig vaak voor (pets place, 2018). Maar wat houdt een voedselallergie nu precies in? Een voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde onderdelen die in het voer zitten, namelijk de allergenen (medisch centrum voor dieren, z.d.). De allergische reactie kan per hond verschillen. Honden kunnen huidklachten en/of maagklachten/darmklachten krijgen. De mate van de allergische reactie kan variëren van matig tot heftig. De klachten kunnen op alle leeftijden ontstaan. Bij het grootste deel van de honden is dit al op jonge leeftijd aanwezig. Wanneer een hond een voedselallergie heeft, dan houdt de hond dit levenslang, ze kunnen er niet overheen groeien. Met behulp van een eliminatiedieet (onder begeleiding van een dierenarts) kan worden vastgesteld of een hond een voedselallergie heeft. Als het zeker is dat een hond een voedselallergie heeft, moet hij de rest van zijn leven passend voer en snacks krijgen (medisch centrum voor dieren, z.d.).

Meest voorkomende allergieën

Allergenen zijn meestal de algemene basisbestanddelen van dierenvoer (medisch centrum voor dieren, z.d.). Denk hierbij aan lam, rund, kip, varken etc.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat honden het meest gevoelig zijn voor onder andere rundvlees. Deze lijst geeft de meest voorkomende voedselallergieën aan bij honden. De lijst is tot stand gekomen door analyse van onderzoeksgegevens van de laatste 10 jaar, uit Europa, de VS, Japan en Australië, over 330 honden met een voedselallergie.

Bron: Philip Roudebush: Ingredients and foods associated with adverse reactions in dogs and cats. Veterinary Dermatology Volume 24, Issue 2, pages 293–294, April 2013.

Medische centrum voor dieren. (z.d.). Voedselallergie. Geraadpleegd op 28 november 2019, van https://www.mcvoordieren.nl/voedselallergie-huid

Pets place. (2018, 11 juli). Alles over voedselallergie bij honden. Geraadpleegd op 28 november 2019, van https://petsplace.nl/advies/voedselallergie/#