Help, mijn hond heeft een voedselallergie! Wat nu?

Help, mijn hond heeft een voedselallergie! Wat nu?

Je bent er net achter gekomen dat je hond een voedselallergie heeft, of je weet het al een tijdje. Je weet niet goed hoe je daarmee om moet gaan en wat je jouw hond nu wel en niet kan en mag geven. Dat is heel begrijpelijk!

Wat heeft je hond voor voedselallergie?

Mocht je nog niet weten waar je hond precies allergisch voor is, ga dan eerst naar de dierenarts om samen te onderzoeken wat voor voedselallergie je hond heeft.

Weet je waar je hond allergisch voor is, dan weet je in principe vaak ook al wat jouw hond wel en vooral niet mag hebben. Is jouw hond allergisch voor het dierlijk eiwit kip, dan mag hij of zij geen voer en snacks eten waar kip, kippenvet of andere bestanddelen van kip in zitten. Hetzelfde geldt natuurlijk wanneer je hond allergisch is voor het dierlijk eiwit rund, lam, varken, enzovoorts.

Je hond heeft een glutenallergie

Bij een glutenallergie (of tarweallergie – dit komt op hetzelfde neer) is je hond allergisch voor een groep eiwitten die in granen zitten. Deze eiwitten bestaan op zichzelf weer uit twee verschillende soorten eiwitten: de glutenines en de gliadines. Bij een glutenallergie zijn het de gliadines die de klachten veroorzaken. Granen die weinig tot geen van deze gliadines bevatten, zoals rijst en maïs, kunnen in de meeste gevallen prima gegeten worden.

Wilde rijst, gierst, quinoa, amarant, sojabonen, aardappelen, zoete aardappelen en zonnebloempitten zijn geen granen en bevatten dus ook geen gluten. Geteelde rijst wordt wel weer als een graan gezien; in tegenstelling tot wilde rijst, wat officieel onder de zaden valt. Hierdoor ontstaat wel eens verwarring over of rijst nu wel of geen graan is. Zoals eerder gezegd bevat rijst echter weinig tot geen gliadines, dus kan dit bij een glutenallergie gewoon gegeten worden.

Heeft je hond een voedselallergie voor alle eiwitten?

Een algemene eiwitallergie bestaat niet. Het is wel zo dat bij een voedselallergie de allergenen die klachten veroorzaken vaak eiwitten zijn. Dit kunnen bijna nooit alle vormen van zowel dierlijk als plantaardig eiwit zijn, dus er blijven altijd mogelijkheden over.

Hoe vind je voer waar je hond niet allergisch voor is?

Zorg er vanaf nu voor dat je hond geen voer en snacks meer krijgt waar eiwitten in zitten waar hij of zij allergisch voor is. Kies als eerste het voer, de snacks komen later. Ga hiervoor naar je plaatselijke dierenwinkel en vraag om advies. Zij kunnen je het beste helpen bij het uitzoeken van het juiste voer. Lees zelf echter ook goed de ingrediëntenlijst!

Ook bij het uitzoeken van snacks, snoepjes, kauwbotten, etc. blijft het belangrijk om de ingrediëntenlijst door te nemen. Er bestaan ook snacks van bijvoorbeeld 100% zalm, paard, konijn en eend. Van deze snacks weet je zeker dat er geen granen of kippeneiwitten in zitten. Let echter wel op: het kan soms lijken alsof een snack uit bijvoorbeeld 100% vis bestaat, maar als je de ingrediëntenlijst bekijkt zie je dat er toch ook kippenvet in is verwerkt!

Let wanneer je hond een glutenallergie heeft ook op met snacks van eendennek, ganzennek of kippennek. Deze dieren eten namelijk granen en in hun nek (waar de slokdarm gelegen is) kunnen wat granen achter zijn gebleven.

Kortom: vraag om advies en blijf zelf je oren en ogen goed openhouden!

——————

Lees ook dit artikel: Kunnen honden een allergie hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *