Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?

Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?

Wat een feest, je puppy mag binnenkort mee naar huis! Of misschien is je nieuwe kleine vriend onlangs gearriveerd. Spannend en leuk, maar hoe zorg je er nu voor dat je puppy zijn behoeftes niet binnen doet? Oftewel: hoe maak je je puppy zindelijk?

Zindelijkheidstraining

Door middel van zindelijkheidstraining zorg je ervoor dat jouw hond zijn behoeftes buiten doet en niet meer binnen in huis. Hoe snel jouw hond zindelijk is, is natuurlijk grotendeels afhankelijk van hoeveel tijd en energie jij erin stopt. Je puppy zindelijk maken is niet moeilijk, maar het vergt wel intensieve aandacht!

Het nest

De eerste zindelijkheidsprincipes leert je pup als het goed is al in het nest. Vanaf de geboorte totdat de puppy’s ongeveer 3 à 4 weken oud zijn, zal de moederhond de nestomgeving schoonhouden door de ontlasting van de pups op te eten en de pups schoonlikken. Daarna zal zij dit steeds minder gaan doen. De pups beginnen dan ook zelf al wat rond te lopen en zullen aan de buitenrand of in een hoekje van de werpkist een plekje uitzoeken om hun behoeftes te doen. Honden zijn van zichzelf immers schone dieren en bevuilen hun slaapplek niet graag. Wanneer de werpkist vaak genoeg wordt schoongemaakt, zullen de puppy’s proberen hun behoefte steeds op een andere plek te doen dan op hun slaapplek.

Je neemt je pup vaak mee naar huis wanneer hij of zij ongeveer 8 weken oud is. Sommige fokkers besteden tijdens de eerste weken in het nest al aandacht aan het zindelijk maken van de pup. Hoezeer een fokker echter ook zijn best heeft gedaan, eenmaal bij jou thuis zal je je puppy grotendeels opnieuw zindelijk moeten maken. Heeft de fokker nog weinig tot geen aandacht besteed aan zindelijkheidstraining, dan begin je over het algemeen helemaal vanaf nul.

Je puppy zindelijk maken

Het is belangrijk om te beseffen dat zindelijkheidstraining een flinke periode in beslag kan nemen. Laat je niet ontmoedigen wanneer je anderen mensen hoort vertellen hoe snel ze hun puppy wel niet zindelijk hebben getraind. Dat is voor hen natuurlijk harstikke fijn! Het is echter normaal dat een puppy zo’n 6 tot 8 maanden nodig heeft om volledig zindelijk te worden. Het zindelijkheidsproces verloopt over het algemeen ook met ups en downs. De ene dag loopt je pup keurig naar de deur, om de volgende dag zijn of haar behoefte zomaar weer meerdere keren in huis te doen.

Puppy’s moeten bovendien vaker hun behoefte doen dan volwassen honden. Reken erop dat puppy’s in het begin ongeveer elke 2 uur naar buiten moeten. Naarmate je pup ouder wordt zal hij steeds minder vaak naar buiten hoeven om zijn behoefte te doen. De hond kan zijn behoefte dan immers langer ophouden. Ook dit vergt natuurlijk wel wat training!

Wees alert

Wanneer je pup overdag vrij in de kamer rondloopt, houd hem of haar dan goed in de gaten – zeker in het begin. Voor je puppy is de verleiding namelijk groot om ergens in een hoekje zijn of haar behoeftes te doen. Wanneer je je pup snuffelend rond ziet scharrelen en/of zenuwachtig op en neer ziet dribbelen is de kans is groot dat hij moet plassen of poepen. Door je puppy op tijd naar de juiste plek te brengen, leert hij waar hij zijn behoeftes kan doen. Kies in het begin altijd voor dezelfde plaats om je puppy naartoe te brengen. Hij zal dan sneller beseffen dat het de bedoeling is dat hij daar zijn behoeftes doet. Zorg ervoor dat dit een rustig plekje is met niet al te veel afleidende prikkels.

Na elke activiteit, zoals spelen, trainen, eten, slapen, etc. zal je puppy moeten plassen en/of poepen. Het is dan ook belangrijk om je puppy na zo’n activiteit mee naar buiten te nemen, zodat hij buiten zijn behoefte kan doen. Reken er ook op dat je puppy zo’n 5 tot 10 minuten nadat hij heeft gedronken zal moeten plassen.

Als je puppy zindelijk maken slaagt

Wanneer je puppy buiten plast of poept beloon hem of haar dan. In het begin kun je dit doen door iets lekkers te geven en je stem te gebruiken. Het belonen met iets lekkers bouw je langzaam af, maar je blijft altijd belonen met je stem. Belonen op de juiste momenten zal de zindelijkheid bevorderen!

Pups gaan het buiten steeds leuker en interessanter vinden en willen natuurlijk op onderzoek uit. Het kan gebeuren dat ze dan helemaal vergeten hun behoefte te doen. Daarnaast wandelen veel hondeneigenaren met hun pup totdat deze zijn behoefte heeft gedaan, om vervolgens meteen weer terug naar huis lopen. Op deze manier leer je je puppy aan dat het doen van zijn behoefte betekent dat hij weer naar binnen moet. Wanneer je pup het buiten erg leuk vindt, zal hij proberen zijn behoefte zo lang mogelijk op te houden om zo lang mogelijk buiten te mogen blijven. Als baasje denk je misschien dat je puppy niet hoeft te plassen of poepen en ga je terug naar huis. Eenmaal thuis kan je puppy zijn plas echt niet meer ophouden, wat resulteert in een ‘ongelukje’. Om dit te voorkomen kun je het beste eerst naar je vaste ‘plasplekje’ lopen, voordat je je wandeling voortzet. Hier geef je je puppy de gelegenheid om te plassen. Na de rest van de wandeling stop je weer bij ditzelfde plekje om je puppy nogmaals de gelegenheid te geven zijn of haar behoefte te doen.

Je puppy ‘s nachts zindelijk maken

De meeste pups kunnen de nacht nog niet doorslapen. Het kan dus slim zijn om in de buurt van je puppy te slapen, zodat je hem ‘s nachts snel buiten kunt zetten om zijn te behoefte te doen. Wanneer je puppy ’s nachts piept kan het zijn dat hij zijn behoefte moet doen, maar het kan ook zijn dat hij aandacht wil.

Je kunt het piepen voorkomen door tijdig je wekker te zetten. Je voorkomt hiermee dat je pup leert dat hij door te piepen uit de bench wordt gehaald. Stel dat je puppy zijn plas tot circa 03.00 uur kan ophouden, dan zet je je wekker om 02.30 uur, zodat je je pup kan laten plassen. In het begin is het verstandig om je wekker om 06.00 uur weer af te laten gaan, zodat je zeker weet dat je puppy niet gillend wakker wordt. Het grote voordeel hiervan is dat je hond (en jij waarschijnlijk ook) weer snel en rustig inslaapt, na het plassen, omdat hij niet klaarwakker is geworden van zijn eigen gegil.

Zet je wekker vervolgens steeds iets later, zodat je pup eraan kan wennen dat hij zijn plas ‘s nachts langer moet ophouden.

Gebruik in huis geen kranten en/of zindelijkheidsmatjes. Door het gebruik hiervan, zal het alleen maar langer duren voordat je puppy zindelijk is. Je leert hem dan eigenlijk eerst dat het oké is om binnen op een matje zijn behoefte te doen en wanneer hij dat braaf doet, mag het opeens niet meer en moet hij het buiten doen. Dit is kan heel verwarrend zijn voor je puppy! Het kost je ook meer tijd, want je doorloopt in principe twee keer het proces van zindelijk maken.

Mijn puppy heeft binnen geplast of gepoept

Druk de neus van je pup niet in zijn eigen plas of poep. Dit helpt absoluut niet! Vroeger werd dit geadviseerd, maar inmiddels is het achterhaald: je puppy begrijpt er helemaal niets van.

Moet je je puppy dan wel straffen wanneer hij zijn behoeftes binnen heeft gedaan? Nee, je puppy zal de straf achteraf niet kunnen koppelen aan zijn ‘ongelukje’. Daarnaast kan het zijn dat wanneer hij iedere keer gestraft wordt, hij zijn behoeftes niet meer bij je in de buurt durft te doen, dus ook niet buiten. Het beste is om het te negeren en je pup op dat moment geen aandacht te geven. Wanneer je je puppy op heterdaad betrapt kun je wel streng ‘foei’ zeggen. Neem hem vervolgens mee naar buiten om te laten zien waar hij zijn behoefte wél mag doen.

Houd er rekening mee dat ongelukjes altijd kunnen gebeuren, zeker in het begin. Dat hoort er nu eenmaal bij! Wanneer je puppy binnen heeft geplast en/of gepoept, ruim het dan meteen op en maak die plek goed schoon. Op deze manier voorkom je herhaling. Wanneer een hond ruikt dat hij ergens al eerder heeft geplast of gepoept, zal hij daar immers sneller nog een keer zijn behoefte doen.

Ongelukjes voorkomen

Op momenten waarop je je puppy niet goed in de gaten kunt houden, is een bench een goed hulpmiddel. De bench dient wel met training aangeleerd te worden, zodat dit als fijn plekje ervaren wordt. Je puppy zal zijn bench dan niet snel bevuilen en zal moeite doen om zijn behoefte op te houden. Wanneer de bench nog wat te groot is voor je puppy kun je deze kleiner maken, zodat je puppy alleen maar plek heeft voor zijn slaapplaats. Dit kun je doen door er bijvoorbeeld een doos of kratje in te zetten. Bij sommige benches zit zelfs een divider, waarmee je de bench gemakkelijk kleiner of groter kunt maken.

Natuurlijk kan er ook in de bench altijd een ongelukje gebeuren, maar ervaart je puppy dit als een veilig plekje, dan is die kans wel een stuk kleiner.

Het kan echter wel voorkomen dat puppy’s in de bench een ‘weemoedsplasje’ doen. Dit gebeurt vaak wanneer iemand thuiskomt en ze daar erg enthousiast worden. Puppy’s kunnen dan wel eens een klein plasje doen, vaak als teken van onderdanigheid. Om dit te voorkomen kun je je puppy het beste in eerste instantie negeren wanneer je thuiskomt. Is zijn of haar enthousiasme eenmaal afgenomen, dan kun je je puppy begroeten. Zo zullen de ‘weemoedsplasjes’ vanzelf afnemen.

Mijn puppy wordt niet zindelijk! Wat nu?

Wanneer je puppy maar niet zindelijk wordt, neem dan contact op met je dierenarts. Het kan zijn dat er een onderliggend probleem is dat verklaart waarom je hond niet zindelijk wordt. Een mogelijke medische oorzaak is bijvoorbeeld een blaasontsteking. Er kan ook een psychische reden zijn waarom je puppy niet zindelijk wordt, zoals dat hij onzeker is over zijn plaats in huis. Reutjes plassen soms ook binnen om hun territorium af te baken en zo zijn er nog talloze redenen die kunnen verklaren waarom je hond niet zindelijk wordt.

Neem in elk geval contact op met je dierenarts en/of de gedragstherapeut van je hondenschool. Zij kunnen je helpen te ontdekken of je puppy om medische of psychische redenen niet zindelijk wordt en natuurlijk werken ze samen met jou aan een oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *