Je hond chippen en registeren: waarom en waar doe je dat?

Je hond chippen en registeren: waarom en hoe?

In Nederland is het sinds 2013 verplicht om je hond te laten chippen en te registreren. Maar waarom is je hond chippen en registreren zo belangrijk? En hoe doe je dat?

Wat is een chip?

Een chip is een klein buisje met daarin micro-elektronica zonder batterij. Het is zo groot als een rijstkorrel. De chip heeft een onbeperkte levensduur en is geschikt voor verschillende diersoorten. Elke chip bevat een code, maar is zelf niet actief. Dierenartsen, de dierenambulance en asielen hebben een scanapparaat. Wanneer zij deze in de buurt van de chip houden, zendt deze het unieke chipnummer terug naar het scanapparaat. Het chipnummer bestaat uit 15 cijfers. De eerste 3 cijfers hiervan vormen de landcode; voor Nederland is dat 528. De overige cijfers vormen een unieke code waarmee de desbetreffende hond geregistreerd kan worden.

Waarom je hond chippen zo belangrijk is

Mocht je hond er op een onbewaakt moment vandoor gaan, omdat hij bijvoorbeeld is geschrokken, dan wil je hem natuurlijk terug kunnen vinden. Als je hond door iemand anders gevonden wordt, kan zijn chip uitgelezen worden en kunnen jouw contactgegevens uit de databank worden opgehaald. Zo ontdekken de vinders direct van wie deze hond is en kunnen ze jou op de hoogte brengen van zijn vindplaats!

Staat je hond niet of niet goed geregistreerd, dan is het vrijwel onmogelijk om jou als eigenaar te traceren. Een halsband met een adreskokertje lijkt een goed alternatief, maar houd er rekening mee dat honden deze ook kunnen verliezen tijdens hun avontuurlijke tocht.

Naast je hond terugvinden wanneer hij of zij er onverwachts vandoor is gegaan, is er nog een reden om je hond te chippen en registreren: het helpt om dierenleed te voorkomen. Kwaadwillende fokkers en handelaren verkopen vaak zieke of misvormde honden. Het chippen en registreren van honden moet dat voorkomen, omdat deze fokkers en handelaren zo eenvoudig kunnen worden opgespoord en vervolgd.

Chip registreren

Met alleen je hond chippen ben je er echter nog niet. De chip moet ook geregistreerd zijn en jouw contactgegevens moeten natuurlijk actueel blijven. Vergeet dan ook niet om elk jaar even te controleren of je gegevens nog kloppen! Het komt helaas regelmatig voor dat een hond wordt gevonden, maar het telefoonnummer dat aan zijn chip gekoppeld staat niet meer in gebruik is. Dan is je hond wel gechipt, maar heb je daar alsnog niets aan!

Sinds de AVG van kracht is mag je zelf kiezen welke gegevens getoond worden bij het uitlezen van de chip van je hond. Je kunt je adresgegevens bijvoorbeeld afschermen, maar een telefoonnummer waarmee de vinders contact met jou op kunnen nemen is echt wel aan te raden!

Regels omtrent je hond chippen en registreren

Het niet chippen en registreren van je hond is inmiddels strafbaar. Voor puppy’s geldt dat zij binnen 7 weken na de geboorte gechipt en geregistreerd moeten zijn. Dat betekent dat de meeste puppy’s al gechipt zijn zodra ze met jou mee naar huis komen, omdat de fokker dit al heeft moeten regelen.

Ook honden die uit het buitenland komen moeten geregistreerd worden. Zij moeten al in het buitenland gechipt zijn, voordat ze naar Nederland komen. Binnen twee weken na hun aankomst in Nederland moet hun chip geregistreerd worden.

Wie kan je hond chippen en waar moet je de chip registreren

Jouw dierenarts kan je hond chippen. Laat dit ook alleen uitsluitend door een dierenarts doen! Het juist plaatsen van een chip is niet echt pijnlijk voor een hond. De chip wordt met behulp van een vlijmscherpe injectienaald onder de huid gebracht, ter hoogte van de linkerschouder.

Wanneer je je hond in huis hebt, moet je je hond laten registreren bij een databank. Er zijn diverse databanken. Vaak krijg je van de fokker, het asiel of je dierenarts informatie over waar je de chip van je hond kunt registreren. Enkele voorbeelden van databanken zijn: Databank Honden, Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG), PetBase en Petlook.

Op www.chipnummer.nl kun je het chipnummer van je hond invullen. Deze website doorzoekt automatisch 10 verschillende databanken. Wanneer het chipnummer van jouw hond bij een van deze databanken geregistreerd staat, kun je dat hier terugvinden. Op deze manier kun je ook kijken waar je je hond hebt geregistreerd, mocht je dat vergeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *