Kunnen honden een allergie hebben?

Kunnen honden een allergie hebben?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja! Honden kunnen last hebben van een allergie of zelfs meerdere allergieën.

Een allergie is een (heftige) reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen. De lichaamsvreemde stoffen die deze overmatige reactie van het immuunsysteem veroorzaken, worden allergenen genoemd. Maar voor welke stoffen kunnen honden allergisch zijn, hoe komt dat en hoe herken je bij honden een allergie?

Wat voor allergieën kan een hond hebben?

Honden kunnen last hebben van voedselallergieën en/of omgevingsallergieën.
Bij een voedselallergie zijn honden allergisch of gevoelig voor bepaalde ingrediënten en/of dierlijke eiwitten die voorkomen in voedingsmiddelen. Bij een omgevingsallergie kunnen honden allergisch zijn voor bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt, huidschilfers, enzovoorts.

Een allergische reactie kan seizoensgebonden zijn; vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen. En net als mensen kunnen ook honden last hebben van meerdere allergieën.

Honden met allergie: de oorzaak

Een allergie bij een hond kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Erfelijkheid
  • Voeding, zoals bijvoorbeeld bepaalde soorten vlees, vis en/of granen
  • Vlooien en mijten
  • Pollen, grassen en bomen
  • Huidschilfers
  • Parfum (in bijvoorbeeld verzorgingsmiddelen)
  • Geneesmiddelen

Bepaalde rassen kunnen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van een allergie. Voorbeelden hiervan zijn Retrievers, Terriërs, Lhasa Apsos, Miniatuurpoedels, Mopshondjes, Boxers, Miniatuur Schnauzers, Sharpeis, Duitse Herders, Dalmatiërs, Engelse en Ierse Setters. Dit wil niet zeggen dat honden van deze rassen altijd last hebben van een allergie en honden van andere rassen nooit, maar bij deze rassen komen allergieën over het algemeen wel vaker voor.

Een allergie ontwikkelt zich meestal tussen het eerste en derde levensjaar. Heel soms kan een allergie zich ook op latere leeftijd ontwikkelen, maar dit zien we niet vaak.

Hoe herken je bij honden een allergie?

Hoe herken je nu een allergie? De meest opvallende symptomen zijn jeuk, bijten, krabben en likken aan onder andere de poten, oksels, liezen en het hoofd. Door het veelvuldig likken, bijten en krabben kan er een (lichte) infectie ontstaan, die rode plekken kan veroorzaken. Korstjes, kaalheid, verdikking en donkerverkleuring van de huid zijn ook symptomen die kunnen duiden op een allergische reactie.

Een verminderde eetlust, rommelende darmen en diarree kunnen wijzen op een voedselallergie. Let wel: dit zijn enkele voorbeelden, en net als bij mensen kan het ook per hond verschillen hoe hij of zij reageert op een allergie.

Allergieën bij honden voorkomen

Een allergie is in veel gevallen erfelijk en dus niet te voorkomen. Het wordt aangeraden om niet te fokken met honden die last hebben van een allergie.

Mocht je het vermoeden hebben dat jouw hond een allergie heeft, ga dan naar je dierenarts! De dierenarts kan op basis van onderzoek ontdekken waarvoor jouw hond een allergie heeft. Is dat eenmaal bekend, dan kan je hond medicatie en/of een voedingsadvies krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *