Waarom eten honden gras?

Waarom eten honden gras?

De reden waarom je op deze pagina terecht bent gekomen is waarschijnlijk dat je hond gras eet en jij je afvraagt waarom je hond dit doet. Begrijpelijk! Je wilt immers weten wat je hond in zijn of haar bek stopt en of dat wel veilig is. In deze blog beantwoorden we al je vragen over honden die gras eten!

Redenen waarom honden gras eten

Er zijn verschillende redenen waarom een hond gras eet. Bij met name jonge honden kan dit optreden vanuit speelsheid. In sommige gevallen kan het eten van gras erop wijzen dat je hond misselijk is. En soms is en blijft de reden van het eten van gras nu eenmaal onbekend!

Is het erg dat honden gras eten?

Het eten van gras op zich is niet schadelijk. Lange grassprieten kunnen echter bij het poepen half in de darmen blijven zitten. Als eigenaar van een hond moet je deze grassprieten uit de anus van de hond trekken. Heel soms kunnen er ook verstoppingen ontstaan door grasballen. Daarnaast kunnen in grasvelden parasieten voorkomen, die de hond binnenkrijgt wanneer hij of zij gras eet.

Wanneer een hond af en toe een keer gras eet is er dus niet zoveel aan de hand. Het kan voorkomen dat een hond na het eten van gras gaat braken of verstopt raakt. Houd je hond in dat geval goed in de gaten en raadpleeg indien nodig een dierenarts!

Waarom eet een hond veel gras?

Eet een hond wel erg vaak gras, dan wijst dit meestal op een chronisch maag- en/of darmprobleem. Vaak, maar niet altijd, hebben honden die om deze reden veel gras eten enkele of meerdere van de volgende klachten:

  • Het (frequent) uitbraken van eten
  • Het (frequent) braken op een nuchtere maag
  • Diarree
  • Borrelende darmen
  • Buikpijn
  • Afvallen

Bij acuut gras eten én braken moeten we met name denken aan oorzaken van acute misselijkheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een acute virusinfectie of het binnenkrijgen van bedorven of giftig voedsel.

Eet je hond regelmatig wel erg veel gras, dan kun je het beste contact opnemen met de dierenarts om de oorzaak te achterhalen.

Theorieën over honden die gras eten

Er bestaan ook een groot aantal mythes over waarom honden gras eten, zoals dat ze dat doen vanwege een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. In een studie uit 2008 werd aan de hand van meer dan 1500 datasets vastgesteld dat slechts een kleine groep honden moest overgeven na het eten van gras. Hieruit kan dus worden afgeleid dat de meeste honden gras eten om andere redenen.

In ditzelfde onderzoek werd ook een andere theorie onder de loep genomen, namelijk dat het eten van gras een genetische oorsprong zou hebben. De voorouders van honden, wolven, aten immers ook gras. De hypothese in dit onderzoek was dat wilde honden gras aten als bescherming tegen darmparasieten. In het gras zitten vezels die voor samentrekkingen in het maagdarmkanaal zorgen. Hierdoor verstikken de eventuele wormen en parasieten die zich daar bevinden. Deze hypothese werd in het onderzoek niet bevestigd. Uiteindelijk kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de meeste honden gras eten omdat ze dat lekker vinden en dat het eten van kleine hoeveelheden gras normaal is.

Hoe moet ik een hond die gras eet behandelen?

Als jouw hond slechts zelden gras eet is het meestal niet nodig hem of haar daarvoor te behandelen. Als een hond echter zeer vaak en/of geregeld gras eet, is het verstandig de onderliggende oorzaak op te sporen en deze aan te pakken. Maak daarvoor altijd een afspraak bij de dierenarts, zodat verder onderzoek zoals een endoscopie of bloedonderzoek uitgevoerd kan worden.

Mijn hond eet regelmatig gras en geeft niet over

Er gaan de wildste verhalen de rondte over honden die regelmatig gras eten en daar niet van gaan braken.. Ze zouden iets tekortkomen in hun voeding, ze zouden hun maag willen vullen of ze zouden het gewoon lekker vinden. Wil je dat je hond minder gras eet, dan kun je proberen een patroon te doorbreken, door bijvoorbeeld:

  • Een half uur voor het uitlaten eten te geven
  • Zelf groenten aan het eten toevoegen (klik hier om te zien welke groenten je hond mag eten)
  • Je hond af te leiden als je langs zijn favoriete grasveld loopt

Het gras eten kan echter ook teken zijn van misselijkheid en buikpijn. Heeft je hond behalve het eten van gras ook andere verschijnselen zoals een borrelende buik, het maken van smakgeluiden, regelmatig slikken of boeren, winderigheid en diarree? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts.

Mijn hond eet regelmatig gras en geeft over

Als een hond misselijk is en de klachten niet vanzelf overgaan, is het sowieso verstandig verder onderzoek te doen naar de onderliggende oorzaak. Een dierenarts zal starten met een lichamelijk onderzoek, mogelijk gevolgd door een bloedonderzoek en/of ontlastingsonderzoek naar parasieten. In sommige gevallen kan het probleem met een aangepast dieet eenvoudig worden opgelost.

Een andere optie is het uitvoeren van een kijkonderzoek in de maag en darmen. Dit onderzoek is bedoeld om precies in kaart te brengen waar de oorzaak van het gras eten ligt en om met zo weinig mogelijk medicijnen een zo groot mogelijk effect te bereiken.

Maak je je zorgen over jouw hond die gras eet? Neem dan altijd contact op met je dierenarts voor een deskundig advies!

Wil je meer weten over waarom je hond overgeeft? Lees dan ook dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *