Zo voorkom je problemen met het gebit van je hond

Zo voorkom je problemen met het gebit van je hond

Jouw hond is lang niet de enige met een slechte adem. Het is een veel voorkomend probleem bij onze trouwe viervoeters. Een hond in optimale gezondheid heeft geen stinkende adem. Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat je hond een dag of paar dagen uit zijn bek stinkt, maar wanneer duidt het op problemen met het gebit van je hond? En hoe voorkom je dergelijke problemen?

Het gebit van je hond verzorgen

Wanneer je hond uitstekend eet, wil dat niet meteen zeggen dat hij of zij geen gebitsproblemen heeft. Een hond blijft eten om te overleven, ondanks dat hij of zij bijvoorbeeld last heeft van ontstoken tandvlees of een aantal slechte kiezen. Het kan zelfs voorkomen dat honden met een zeer slecht gebit vol rotte en loszittende tanden net zo veel eten als normaal!

Gebitsverzorging is niet alleen noodzakelijk bij mensen, maar ook bij honden. Naast trauma (door het afbreken van tanden) veroorzaken tandplak en tandsteen veel gebitsproblemen. Ernstige problemen bij je hond kunnen voorkomen worden door goede gebitsverzorging.

Maar wat veroorzaakt nu een stinkende bek? Dit kan variëren van onschuldige kwaaltjes tot zelfs levensbedreigende aandoeningen. We zetten hieronder een aantal veelvoorkomende problemen met het gebit van je hond op een rijtje!

Tandplak en tandsteen

In veel gevallen beginnen gebitsproblemen bij honden met het ontstaan van tandplak en later tandsteen. Tandplak is een laagje dat zich voortdurend om de tanden heen vormt, maar het is nauwelijks zichtbaar. Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Het kan relatief eenvoudig worden verwijderd, maar onder invloed van diverse mineralen en de pH-waarde van het speeksel van je hond kan het ook verkalken tot tandsteen.

Tandsteen is zeer hard en kan niet door middel van poetsen verwijderd worden. Bacteriën hopen zich daardoor steeds verder op, wat kan leiden tot tandvleesontsteking en verdere gebitsproblemen. Ben je er op tijd bij en laat je je hond behandelen, dan kun je ernstigere problemen voorkomen!

Twee soorten tandplak

Even terug naar dat tandplak. Daarin onderscheiden we twee soorten: gingivitis en parodontitis.

Gingivitis is een ontsteking, die vrij eenvoudig te genezen is. Hiervoor hoef je alleen de bron aan te pakken en de bacteriële plek te behandelen.

Parodontitis is echter onomkeerbaar. Een teken van parodontitis is het loskomen van tanden. Wanneer dit gebeurt kun je het beste zo snel mogelijk een afspraak maken bij de dierenarts!

Hoe ouder je hond wordt, hoe groter de kans op het ontstaan van gebitsproblemen. Wanneer deze gebitsproblemen niet worden aangepakt kan dit pijnklachten geven. Bovendien kan het ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond.

Je hond kan klachten krijgen die variëren van een slechte adem, ontstoken tandvlees en blootliggende kieswortels tot loszittende tanden en zelfs het verlies ervan. Nog ernstiger is het dat de algehele gezondheid van jouw hond door gebitsproblemen in gevaar kan worden gebracht. Sterk verwaarloosde gebitsproblemen kunnen leiden tot ontstekingen in de vitale organen – met alle gevolgen van dien!

Preventie: zo bescherm je het gebit van je hond

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Maar hoe verzorg je nu het gebit van je hond? Tandenpoetsen is de beste manier om het gebit preventief te reinigen. Wanneer dit niet mogelijk is, zijn er gelukkig goede alternatieven!

Tandenpoetsen

Bij pups en jonge honden is tandenpoetsen vrij gemakkelijk aan te leren. Dit kan bij oudere honden wat moeizamer gaan. Er zijn voor honden speciaal ontwikkelde tandenborstels en tandpasta’s beschikbaar. Gebruik ook alleen een tandpasta die voor honden is gemaakt. Tandpasta voor mensen is vanwege de samenstelling niet geschikt voor honden. Hondentandpasta heeft bovendien een vleessmaak, wat het poetsen gemakkelijker maakt.

De bek van je hond hoeft niet helemaal open te zijn voor het poetsen. In de meeste gevallen is het voldoende om de lippen op te tillen en zo eerst alle zichtbare delen aan de buitenkant van de tanden en kiezen te reinigen. Vergeet vervolgens niet om ook de binnenkant, alle kauwoppervlakken en de achterste kiezen te poetsen!

Let op: wanneer je hond al gebitsproblemen heeft of recent een gebitsbehandeling heeft ondergaan, begin dan niet meteen met poetsen. Op dat moment kan het poetsen namelijk erg pijnlijk zijn, waardoor honden er een afkeer voor ontwikkelen. Zo wordt het alleen maar lastiger om de tanden van je hond te poetsen! Wacht dus even tot het gebit van je hond voldoende hersteld is voordat je begint met poetsen.

Klevende tandpasta

Soms kan het voorkomen dat een hond het niet toestaat dat je zijn of haar tanden poetst. Wanneer dat het geval is, kun je gebruikmaken van diverse alternatieven. Zo bestaan er onder andere smakelijke klevende tandpasta’s, die je aanbrengt in de mondholte en aan de wangzijde. Vervolgens masseer je de wangen aan de buitenkant. Op deze manier verwijder je tandplak en tegelijkertijd wordt de speekselproductie gestimuleerd; een natuurlijke manier van het gebit van je hond om zichzelf te reinigen.

Kauwstrips

Ook gebitsverzorgende kauwstrips en/of kauwstaven kunnen bijdragen aan het reinigen van het gebit van je hond. Zo combineer je het nuttige met het aangename! Voor honden met een voedselallergie is hierin ook genoeg keuze. Natuurlijk is het wel van belang om het gewicht van je hond in de gaten te houden. Zie gebitsverzorgende kauwstrips of kauwstaven als een extraatje, als aanvulling op de dagelijkse voeding van je hond. Of pas eventueel de hoeveelheid voeding aan. Een hond met een schitterend gebit én obesitas, is immers ook geen oplossing.

Toevoegingen aan voer en drinkwater

Om bacterievorming te voorkomen en een slechte mondgeur tegen te gaan kun je er ook voor kiezen om een supplement toe te voegen aan het drinkwater of de voeding van je hond. Vloeistoffen bevatten vaak chloorhexidine. Supplementen die met de voeding ingegeven kunnen worden, zijn meestal gemaakt op basis van algen.

Dieetvoeding

Voor honden is er speciale dieetvoeding ontwikkeld die gericht is op het behoud van een gezond gebit. Deze brokken zijn vrij groot en hebben een aangepaste structuur, waardoor tanden mechanisch gereinigd worden tijdens het kauwen. De brok schaaft als ware langs de tand en verkruimelt niet direct. Daarnaast is de samenstelling zodanig dat mineralen zoals calcium niet beschikbaar zijn voor de vorming van tandsteen.

Overige mondzorg

Er zijn ook diverse speeltjes ontwikkeld om ervoor te zorgen dat tijdens het spelen het gebit mechanisch gereinigd wordt. Dergelijk speelgoed kan eventueel gecombineerd worden met tandpasta voor een extra grondig gereinigd gebit van je hond.

Het gebit van je hond behandelen: tandsteen verwijderen

Heeft je hond eenmaal tandplak en tandsteen ontwikkeld, dan is het zaak om dit te verwijderen. Net zoals wij mensen regelmatig naar de tandarts gaan voor dit soort behandelingen, kun je voor het gebit van je hond bij de dierenarts terecht. Maak hiervoor uiteraard een afspraak, zodat de dierenarts samen met jou kan nagaan wat voor jouw hond de beste behandeling is.

Tip: februari is de maand van het gebit. Veel dierenartsen zetten rond deze tijd verschillende acties op, zoals het gratis laten controleren van het gebit van je hond of het tegen een gereduceerd tarief laten uitvoeren van een gebitsreiniging. Informeer dus zeker even bij je eigen dierenarts of je tijdens de maand van het gebit kunt profiteren van mooie aanbiedingen!

Neem eens een kijkje bij By Bikkel voor heerlijke kauwsnacks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *